Βρυξέλλες, Βέλγιο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συμφώνησε προσωρινά ότι τα οδοντιατρικά σφραγίσματα αμαλγάματος πρέπει να απαγορευτούν για παιδιά κάτω των 15 ετών καθώς και για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες από την 1η Ιουλίου του 2018. Ωστόσο, μία γενική σταδιακή κατάργηση των σφραγισμάτων που περιέχουν υδράργυρο δεν είναι στο πλάνο για την ώρα. Αντ'αυτού πρόκειται να αποφασιστεί μέχρι το 2020 το αν η χρήση του εν λόγω υλικού θα καταργηθεί πλήρως ως το 2030.

Περισσότερα...

ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟ;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται γύρω στην ηλικία των 10-12 ετών, όταν το παιδί έχει αλλάξει όλα του τα νεογιλά δόντια και βρίσκεται εν μέσω της διαδικασίας ανατολής των μόνιμων δοντιών του. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ορθοδοντικοί, μερικές φορές οι ορθοδοντικές ανωμαλίες πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ πριν εδραιωθούν, καθώς η επιστήμη της Ορθοδοντικής έχει εξελιχθεί και προσφέρει ένα φάσμα λύσεων πολύ πιο αποτελεσματικών από τις συμβατικές μεθόδους. Για παράδειγμα, ένα παιδί 7 ετών με συνωστισμό μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία με εξελίκτρες γνάθου, ώστε να μην χρειαστεί αργότερα να αφαιρέσει επιπλέον δόντια. Επιπλέον, είναι ευρέως γνωστό ότι τα ορθοδοντικά προβλήματα που παραμένουν χωρίς θεραπεία δημιουργούν κι άλλα προβλήματα στη στάση του σώματος, την ομιλία, την πέψη καθώς επίσης και επηρεάζουν ψυχολογικά και συναισθηματικά τα παιδιά.

Περισσότερα...

Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων συνεχίζει να αυξάνεται μεταξύ των ενηλίκων νυν και πρώην καπνιστών, επειδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται ως μία πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, δύο πρόσφατες έρευνες από επιστήμονες στις Η.Π.Α. και τον Καναδά έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου απειλεί την υγεία του στόματος καθώς προκαλεί βλάβη στον ιστό των ούλων, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μόλυνση, φλεγμονή και περιοδοντική νόσο.

Περισσότερα...

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι ικανοποιημένη με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές, όπως συνιστούν οι οδοντίατροι. Ωστόσο, το τακτικό βούρτσισμα πρέπει να συνοδεύεται και από καθαρισμό στον οδοντίατρο. Εδώ θα βρείτε 5 καλούς λόγους γιατί ο καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος.

Περισσότερα...

Ο μέσος άνθρωπος παράγει 25.000 λίτρα σάλιου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό είναι αρκετό σάλιο για να γεμίσει δυο πισίνες.

Περισσότερα...

Οι περισσότεροι από εμάς συχνά  παρατηρούμε να εμφανίζονται οι φρονιμίτες μας, αλλά σε κάποιο σημείο μεταξύ του γυμνασίου και του πανεπιστημίου.Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τη συμβουλή να τους αφαιρέσουν. Ανάλογα με το αν τα δόντια είναι παγιδευμένα μέσα στα ούλα, η χειρουργική επέμβαση  περιλαμβάνει  αναισθησία, ράμματα, και μία ή δύο μέρες στο κρεβάτι. Για πολλούς αυτό είναι μία απότομη εισαγωγή στην ενήλικη ζωή.

Περισσότερα...

Πρόκειται για πληγές λευκοκίτρινου χρώματος, συνήθως στρογγυλές, που εμφανίζονται αποκλειστικά στο εσωτερικό του στόματος και συνηθέστερα στη γλώσσα, στα μάγουλα και τα χείλη και προκαλούν τοπικό τσούξιμο και πόνο.

Περισσότερα...

Γιατί δεν πρέπει να μένουν αθεράπευτα τα τεριδονισμένα νεογιλά δόντια των παιδιών?

Αρκετά συχνά οι γονείς έχουν την πεποίθηση ότι τα παιδικά δόντια δεν πειράζει εάν σαπίσουν, γιατί θα αλλαχθούν στο μέλλον

Αυτό όμως δεν είναι σωστό, διότι:

Περισσότερα...

Η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία.Ο τύπος αυτός περισσότερες φορές εντοπίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού με ένταση στους κροτάφους. Συνήθως μια κρίση κεφαλαλγίας τάσεως διαρκεί περίπου 2 ώρες και ο ασθενής ανακουφίζεται με τη χρήση κοινών πασιπόνων.

Μία από τις συχνότερες αιτίες για τον απλό πονοκέφαλο είναι η ευαισθησία στους κροταφίτες μυές. Ο κροταφίτης μυς είναι ένας απο τους τέσσερις μασητηρίους μύες και συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος και δυνατότερος απο αυτούς.Καλύπτει σάν μια βεντάλια το πλάγιο μέρος του κρανίου. Ο κροταφίτης μύς συσπάτε κατά τη φυσιολογική λειτουργία της μάσησης, της ομιλίας αλλα και κατα την πιθανή παραλειτουργία, μη φυσιολογική δραστηριότητα του ασθενή.

Περισσότερα...