ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟ;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται γύρω στην ηλικία των 10-12 ετών, όταν το παιδί έχει αλλάξει όλα του τα νεογιλά δόντια και βρίσκεται εν μέσω της διαδικασίας ανατολής των μόνιμων δοντιών του. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ορθοδοντικοί, μερικές φορές οι ορθοδοντικές ανωμαλίες πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ πριν εδραιωθούν, καθώς η επιστήμη της Ορθοδοντικής έχει εξελιχθεί και προσφέρει ένα φάσμα λύσεων πολύ πιο αποτελεσματικών από τις συμβατικές μεθόδους. Για παράδειγμα, ένα παιδί 7 ετών με συνωστισμό μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία με εξελίκτρες γνάθου, ώστε να μην χρειαστεί αργότερα να αφαιρέσει επιπλέον δόντια. Επιπλέον, είναι ευρέως γνωστό ότι τα ορθοδοντικά προβλήματα που παραμένουν χωρίς θεραπεία δημιουργούν κι άλλα προβλήματα στη στάση του σώματος, την ομιλία, την πέψη καθώς επίσης και επηρεάζουν ψυχολογικά και συναισθηματικά τα παιδιά.

Ένα άλλο θέμα μείζονος σημασίας είναι ο τραυματισμός των δοντιών, ειδικά στα παιδιά που έχουν "πεταχτά" δόντια μπροστά και υπάρχει κίνδυνος να πέσουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και έτσι να τα τραυματίσουν ή και να τα σπάσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλά παιδιά υποβάλλονται σε εξαιρετικά πολύπλοκες και επώδυνες διαδικασίες όπως η εξαγωγή και η απονεύρωση, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν υποβληθεί σε ορθοδοντικό έλεγχο από νωρίς. Όπως έχουμε επισημάνει σε  η κακή σύγκλειση είναι μια χρόνια ασθένεια που έχει αντίκτυπο στην ίδια την υγεία των δοντιών, αλλά και τη γενικότερη υγεία του ατόμου.

Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία δυσμορφιών του στόματος και του προσώπου, που προκαλούνται από την κακή σύγκλειση των δοντιών ή/και των οστών της γνάθου.