Η περιοδοντίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας. Πρωταρχικό αίτιο της αποτελεί η οδοντική μικροβιακή πλάκα προκαλώντας την άμεση αντίδραση του οργανισμού, επιφέροντας δηλαδή την εμφάνιση φλεγμονής στους περιοδοντικούς στους και την ανοσιακή απάντηση του ξενιστή.

Βασική επιδίωξη κατά τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, αποτελεί η μετατροπή του παθολογικού περιβάλλοντος του θυλάκου σε περιβάλλον όπου θα μπορούσε να προαχθεί η επούλωση, κι αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση από την επιφάνεια ρίζας τρυγιακών εναποθέσεων, μικροβιακής πλάκας και αδροτήτων οστεΐνης με τη διαδικασία της ριζικής απόξεσης Η ριζική απόξεση αποτελεί το ουσιαστικότερο τμήμα της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου. Η επίτευξη ενός επιτυχούς θεραπευτικού αποτελέσματος εξαρτάται από την ορθή επιλογή των εργαλείων και μέσων, το διαρκή έλεγχο της κατάστασής τους και τη σωστή χρήση τους.

Τι είναι η περιοδοντολογία;
Η περιοδοντολογία αποτελεί μια ειδικότητα της οδοντιατρικής που αφορά την αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου, δηλαδή των στηρικτικών ιστών που περιβάλλουν τα δόντια. Οι νόσοι των ούλων είναι υπεύθυνοι για την απώλεια περισσότερων δοντιών, από ότι όλα τα άλλα οδοντικά νοσήματα μαζί.

Τι είναι οι νόσοι του περιοδοντίου και ποια είναι τα σημεία αναγνώρισης τους;
Οι νόσοι των ούλων είναι κυρίως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, οι οποίες έχουν ένα κοινό σημείο. Μπορεί να καταλήξουν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή των στηρικτικών ιστών των δοντιών.
Η ουλίτιδα είναι μία επιφανειακή φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από μικροβιακά ερεθίσματα, την μικροβιακή πλάκα, ενώ η περιοδοντίτιδα είναι χρόνια φλεγμονή όλων των ιστών του περιοδοντίου και προχωρημένο στάδιο της ουλίτιδας που έμεινε αθεράπευτη.
Στην περιοδοντίτιδα οι ίνες των ούλων και του περιοδοντίου καταστρέφονται, το οστούν απορροφάται και τα ούλα αποκολλούνται από το δόντι. Όπως η καταστροφή του οστού προχωρεί, τα δόντια αλλάζουν θέση, συχνά δημιουργούνται αποστήματα και τελικά τα δόντια χάνονται.

Τι προκαλεί τα νοσήματα των ούλων;
Η πιο κοινή αιτία των νόσων των ούλων είναι η μικροβιακή πλάκα. Είναι μία κολλώδη σχεδόν αόρατη μεμβράνη που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών σε καθημερινή βάση. Με την βοήθεια του σάλιου η μικροβιακή πλάκα σκληραίνει (ενασβεστιώνεται) και μετατρέπεται σε τρυγία (τη γνωστή πέτρα). Όπως σχηματίζεται σε στιβάδες, η τρυγία εξακολουθεί να καλύπτεται και να συγκρατεί περισσότερα μικρόβια, που προκαλούν φλεγμονή των ούλων σαν αποτέλεσμα της επίδρασης των βλαβερών ουσιών που παράγονται από αυτά. Ατομικοί παράγοντες που περιλαμβάνουν το κάπνισμα, ορμονικές διαταραχές όπως διαβήτης, η εγκυμοσύνη κ. α., ή η μειωμένη τοπική αντίσταση του περιοδοντίου μπορεί να κάνουν την κατάσταση των ούλων χειρότερη, γιατί τροποποιούν την αντίσταση του ατόμου και παρεμβάλλονται στην προστατευτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Στόχος της θεραπείας είναι να διευκολύνει την επανασυγκόλληση των υγιών ούλων στα δόντια, ώστε να να μειώσει το οίδημα, το βάθος των σχισμών και τον κίνδυνο φλεγμονής, καθώς και να σταματήσει την πρόοδο της νόσου. Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, από το πώς ανταποκρίθηκε ο ασθενής σε τυχόν προηγούμενη θεραπεία και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Οι θεραπευτικές επιλογές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τη μη χειρουργική αντιμετώπιση για τον έλεγχο της ανάπτυξης των βακτηρίων μέχρι τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των συνδετικών ιστών.

Πως προλαμβάνεται η φλεγμονή των ούλων;

Η περιοδοντίτιδα συχνά αρχίζει από ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη σχεδόν πάντα, εφόσον γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος της πέτρας. Αποτελεσματικός έλεγχος της πέτρας σημαίνει καθαρισμός (αποτρύγωση) από τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και βούρτσισμα και οδοντικό νήμα καθημερινά. Το βούρτσισμα απομακρύνει την πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών που φθάνει η βούρτσα, ενώ το νήμα απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών και την πλάκα από τα μεσοδόντια διαστήματα και κάτω από τα ούλα. Άλλες αλλαγές συνηθειών που μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ουλἰτιδας η επιβραδύνουν την εξέλιξη της είναι:

  • Κόψτε το κάπνισμα.
    Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης περιοδοντίτιδας. Οι καπνιστές έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν από τους μη καπνιστές, ενώ το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας ορισμένων θεραπειών.
  • Μειώστε το στρες
    Το στρες δυσχεραίνει την καταπολέμηση της φλεγμονής από το ανοσοποιητικό σας. Φροντίστε να έχετε  μια ισορροπημένη διατροφή. Η σωστή διατροφή διευκολύνει την καταπολέμηση της φλεγμονής από το ανοσοποιητικό σας. Να προτιμάτε τρoφές που περιέχουν βιταμίνη Ε η βιταμίνη C. Μην σφίγγετε και μην τρίζετε τα δόντια σας. Αν το κάνετε, επιβαρύνετε περισσότερο τον συνδετικό ιστό των δοντιών και μπορεί να επιταχυνθεί ο ρυθμός καταστροφής του.